Eerste bewoners Asielzoekerscentrum ‘s-Gravendeel aangekomen

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Schermafbeelding 2015-11-23 om 18.42.10‘s-Gravendeel – Maandag 23 november is de eerste groep nieuwe bewoners van het asielzoekerscentrum aan de Kilweg in ’s-Gravendeel gearriveerd. Het gaat om 130 mensen, gezinnen met kinderen en alleenreizenden. De bussen kwamen van verschillende andere opvanglocaties in Nederland, waaronder Budel, Ter Apel en Veenhuizen.

Deze eerste groep bewoners bestaat uit 90 mannen en 40 vrouwen. Er zijn 28 personen onder de 18 jaar. Het grootste deel is afkomstig uit Syrië, maar er zijn ook vluchtelingen bij uit Eritrea, Iran, Somalië, Albanië en enkele andere landen. In totaal kan de opvanglocatie in ’s-Gravendeel maximaal 375 asielzoekers huisvesten. Naar verwachting zal de opvanglocatie aan het einde van de week zijn volgestroomd.

Op de locatie aan de Kilweg is eerder ook een asielzoekerscentrum geweest. In 2013 werd deze gesloten. Wegens een toenemende stroom asielzoekers is het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in 2014 al op zoek gegaan naar nieuwe opvangmogelijkheden. Gezien het feit dat de locatie  in ’s-Gravendeel nog in eigendom van het COA was en een deel van de gebouwen er nog stond, is bij het college van Binnenmaas een verzoek ingediend voor een tijdelijke heropening voor de duur van twee jaar. Het college is unaniem door de gemeenteraad gesteund in het besluit aan het verzoek mee te willen werken.

In de afgelopen periode is de procedure voor de aanvraag van een omgevingsvergunning doorlopen en zijn er allerlei voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Ook zijn door het COA 50 nieuwe woonunits op het terrein geplaatst. In de bestaande gebouwen zijn onder andere een gezondheidscentrum, speel- en recreatieruimte, kantoorruimte voor het COA en een administratieve ruimte voor vluchtelingenwerk ingericht.

Met schoolbestuur Acis zijn afspraken gemaakt over het onderwijs aan leerplichtige kinderen in het azc. Voor de 6 tot 12-jarigen wordt een speciaal ‘taalbad’ ingericht, dat wordt ondergebracht in de Julianaschool in Schenkeldijk. De direct betrokkenen, ouders en leerlingen van de school, zijn hierover door Acis geïnformeerd.
Het COA heeft bovendien een klankbordgroep  ingesteld waarin onder andere omwonenden, gemeente, politie, veiligheidsregio/brandweer, onderwijs en een vertegenwoordiger namens de ondernemers zitten. Deze klankbordgroep komt regelmatig bijeen.

Reportage RTV Rijnmond:

Foto: Youtube


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.