Column: “Oranje beneden, Oranje boven, Nederland op zijn kop! ”

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Foto Onsoranje KNVB

Wanneer mijn schrijversbloed in mijn aderen sneller gaat kloppen, ik sprankel van enthousiasme tijdens mijn rondje joggen door het verhaal wat ik in gedachten al op papier heb gezet, weet ik dat het tijd is achter mijn PC te kruipen.Even was het stil ,vandaag dansen de letters voor mijn ogen, sommige dartelend als vlinders in de meest mooiste kleuren opweg naar mijn column.

We knallen elkaar neer, vloeken, schelden en tieren als het even niet gaat zoals wij in gedachten hebben, steken auto’s en huizen in brand, voeren eindeloze politieke discussies op zoek naar een oplossing die onvindbaar is, hebben massaal jeuk en maken ons druk om een grote teen.Het is allemaal te lezen. Dagelijks worden we overladen met slecht nieuws.

Hoe leuk zou het zijn om bij het ontwaken van de dag een krant open te slaan met alleen goede berichten! Er zal toch ook wat positiefs te melden zijn over onze wereld.Neem nou onze Queens van het voetbalveld. Wat heb ik genoten gisteravond, wat was het spannend

Ongegeneerd likte ik aan mijn waterijsje tijdens de beelden van onze leeuwinnen. Bij het vallen van het doelpunt op weg naar de finale vloog het stuk ijs in één hap naar binnen alsof ik dagen in de woestijn had rondgedwaald op de rug van een kameel waarvan de bulten steeds kleiner leken te worden omdat ik er zo hard in kneep.

Het kussen van de bank vermorzelend sprong ik op! Man, man wat een euforie! Ik blij, manlief blij en velen met mij! Was het ooit oranje beneden, nu boven. Ze hebben het geflikt! Vechtend als rasechte oranje leeuwinnen hebben de dames de finale bereikt van het WK-voetbal. Vrouwenpower!  Het voelt krachtig, een andere energie!  Alsof ook ik op het veld heb gestaan daar!

We vieren een feessie, eten bitterballen, typisch Hollands, drinken een biertje en hangen stilletje aan– omdat we nog niet gewend zijn dat ook dames de bal goed rond kunnen laten gaan- steeds meer vlaggetjes buiten de deur. Oranje attributen worden tevoorschijn gehaald. En was het ooit alleen op koningsdag , de oranje tompoucen schieten als paddenstoelen uit de grond!

Dat is ook Nederland, uitbundig op allerlei gebied, zeker wat sport betreft!

En as zondag is het dan zover! “The great match “ Hoe fantastisch dat ook onze Willem hierbij aanwezig zal zijn. Hoe bijzonder dat hij zich als een enthousiaste vader ontfermt over onze “meisjes”.Ze aanmoedigen en luidkeels het Wilhelmus meebrult.Ik hou er zo van!

Ik stel me voor hoe dat gaat, dames onder elkaar en een voetbal!  Nooit een stilte!, veel temperament. “Zit mijn haar wel goed, staat de kleur oranje mij wel, zo niet dan verf ik mijn haar toch! Heb jij nog oranje nagellak, Zal ik een string aan trekken of een slip?. 

En dan al die handtassen, allen gevuld met overlevingsparketten, van een paracetamolletje tot nagelvijltje, en laat nou net de mascara die je even snel aan wil brengen er niet inzitten, en als klap op de vuurpijl; rijen dik voor het toilet “nog even plassen voor we het veld op gaan en een laatste blik in de spiegel”

Come an Lady’s, wat de uitkomst ook zal worden, of je haar wel of niet goed zit,  je kousen steeds afzakken, en je de bal voor even uit het oog verliest: Have fun! Er is al genoeg ellende op de wereld! –

Anita van Bruggen

Fotografie Ingeborg van Bruggen

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren