D66 en GroenLinks: “1.000 euro voor Hoeksche Waardse huishoudens die willen verduurzamen”.

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
Foto archief

HOEKSCHE WAARD – De politieke partijen D66 en GroenLinks zullen aanstaande donderdag een motie indienen bij de behandeling van de begroting om inwoners van de Hoeksche Waard die hun woning willen verduurzamen daarvoor een subsidie te verlenen van 1.000 euro. Het gaat om een totaalbedrag van ongeveer 32 miljoen euro, afkomstig uit de opbrengsten van de verkochte aandelen van Eneco.

Verduurzamen is nodig en gaat niet vanzelf

De Raad en het College hebben duidelijke doelstellingen afgesproken om te werken aan duurzaamheid en een beter klimaat in de Hoeksche Waard. Zo wil ze in 2040 een volledig energie neutrale gemeente zijn. Coen Raijer van D66 en Vincent Rietvelt van GroenLinks zeggen daarover: “In 2050 moet de Hoeksche Waard klimaatneutraal zijn. Om dat waar te maken trekt het gemeentebestuur geld uit voor bewustwording bij inwoners. Dat zet te weinig zoden aan de dijk. Daarom komen wij nu met een voorstel waar meer actie in zit. Door inwoners die willen investeren in verduurzaming van hun huishouden financieel te ondersteunen kunnen we met z’n allen een flinke stap verder gaan.” 

1.000 euro voor huishoudens die investeren in duurzaamheid

Hoe de subsidieregeling er precies uit moet komen te zien is nog onderwerp van gesprek tussen politiek en ambtenaren. In het kort komt het erop neer dat voor iedere euro die een huishouden investeert in verduurzaming in en om de woning, de gemeente daar een euro bij legt, tot een maximum van 1.000 euro. Enkele voorbeelden waarvoor de subsidie zou kunnen worden aangevraagd zijn woningisolatie, zonnepanelen, vergroenen van daken of duurzaam verwarmen. 

Motivatie: Eneco gelden zijn door de Hoeksche Waard zelf opgebracht

Het voorstel om zo’n grote investering te doen uit de gemeentekas komt op een bijzonder moment waarin het niet iedereen economisch voor de wind gaat. De motivatie om deze beweging in te zetten is dat de gemeente Hoeksche Waard haar aandelen in de voorheen regionale energiemaatschappij Eneco heeft verkocht met een veel hogere opbrengst dan verwacht. Coen Raijer (D66): ”Er is ongeveer 32 miljoen euro meer ontvangen dan waar in de begroting op was gerekend. Zo geredeneerd is dit geld dus in het verleden opgebracht door de inwoners van de Hoeksche Waard. Wij vinden het een hele logische en duurzame gedachte dat dit geld wordt ingezet om de stijgende energiekosten structureel te verlagen. Natuurlijk is het een heel groot bedrag als je het optelt, maar omdat er geen rekening was gehouden met deze bijzondere inkomsten blijft de gemeente kapitaalkrachtig genoeg om eventuele risico’s af te dekken.”

Investering voor iedereen bereikbaar

Om ervoor te zorgen dat deze subsidie voor ieder huishouden bereikbaar is, stellen de partijen voor om huishoudens die leven van het minimumloon of minder of leven onder de grens van 130% van de bijstandsnorm extra tegemoet te komen door twee derde deel bij te leggen. Fractievoorzitter van GroenLinks Vincent Rietvelt: “Het mooie van deze subsidie is dat iedereen mee kan doen. Het kan net het laatste zetje zijn voor mensen om bijvoorbeeld hun huis te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. Ook voor mensen met een laag inkomen wordt verduurzaming nu haalbaar”. Ook moet HW Wonen betrokken worden om te zien hoe huurders het beste gebruik kunnen maken van de regeling.

De motie zal op donderdag 12 november aanstaande door de twee partijen worden ingediend. Het is aan de voltallige gemeenteraad om hierover te debatteren en te beslissen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren