Mogelijke heropening Asielzoekers Centrum in ‘s-Gravendeel

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
Het terrein van het AZC Gravendeel was nog in handen van het COA. - Foto Archief

AZC1_B20D903B0C81D13DC1257B3B004A6C35_0’s-Gravendeel – Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers heeft de gemeente Binnenmaas benaderd om het voormalige asielzoekerscentrum (azc) in ’s-Gravendeel tijdelijk weer in gebruik te mogen nemen. Dit vanwege de enorme instroom van vluchtelingen en de capaciteitsbehoefte. 

Het COA wil het voormalige asielzoekerscentrum weer in gebruik nemen, mede omdat de infrastructuur en de dienstengebouwen nog aanwezig zijn. Als de heropening van het azc doorgaat, zouden maximaal 500 asielzoekers in caravans kunnen worden gehuisvest. Het college van b&w wil in principe meewerken aan het verzoek.  Er is onderzoek gedaan naar de veiligheidsaspecten (nabijheid vluchthaven). Ook is er stil gestaan bij de openbare orde. De resultaten zijn  met het COA, de politie en de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid besproken.

Procedure

Het college van b&w hecht aan een zorgvuldige procedure en vindt het van groot belang dat de opvang van asielzoekers via heropening van het centrum wordt gedragen in de gemeente. Daarover is ook met het COA gesproken. Voordat een definitief besluit wordt genomen zal daarom met  vertegenwoordigers van de partijen die in het verleden actief bij het azc betrokken waren worden gesproken.

Informatiebijeenkomst 13 oktober

Ook wordt op maandag 13 oktober een informatiebijeenkomst voor de inwoners georganiseerd, waarbij het COA aanwezig zal zijn. Belangstellenden zijn van harte welkom bij deze informatiebijeenkomst die wordt gehouden in partycentrum Concordia aan de Dr. Bosserstraat 11 in ’s-Gravendeel, aanvang 19.30 uur.
Met de gemeenteraad wordt het voornemen van het college eveneens besproken. Het definitieve besluit hoopt het college daarna in november te nemen.

Landelijke ontwikkeling

Op dit moment heeft het COA te maken met een stijging van de bezetting op de opvanglocaties en daarom is uitbreiding van capaciteit nodig. Er is sprake van een verhoogde instroom van vluchtelingen, onder andere uit Syrië en Somalië.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.