Zestig bloeiende plantensoorten in de Hoeksche Waard tijdens eindejaars plantenjacht

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

PS141228_012_Echt_bitterkruid_______foto_HWLHOEKSCHE WAARD – Voor het eerst organiseerde Stichting FLORON (Floristische Organisaties Nederland) rond oud- en nieuw een ‘eindejaars plantenjacht’. Plantenliefhebbers in het hele land gingen tussen 25 december en 4 januari een uurtje op pad en noteerden op de wandeling zo veel mogelijk bloeiende wilde plantensoorten.

Het voorbije jaar 2014 was het warmste jaar in zeker drie eeuwen (gem. jaartemperatuur 1,6 gr. C. hoger dan sinds het begin van de weermetingen !). Omdat in de winter maar weinig naar planten wordt gekeken wil FLORON graag weten welke wilde planten er midden in de winter nog bloeiend te vinden zijn. Hierbij gaat het om soorten die bij het uitblijven van nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken, of om soorten die het gehele jaar bloeiend te vinden zijn. Maar mogelijk bloeien er ook de echte voorjaarsbloeiers al wat eerder op een zonnig en beschut plekje. Landelijk kwamen inmiddels meer dan 5000 waarnemingen binnen van ca. 300 waarnemers. FLORON zal binnenkort een overzicht van de top 50 van bloeiende planten publiceren.

Hoeksche Waard

In de Hoeksche Waard gingen leden van de HWL plantenwerkgroep op pad in Puttershoek, Kuipersveer, Nieuwendijk en ‘s-Gravendeel. De sneeuwval net na de kerst dreigde nog even roet in het eten te gooien, maar de meeste rondjes werden net hiervoor al gemaakt. Overigens werden in de eerste dagen van het nieuwe jaar ook al weer veel bloeiende soorten gevonden.

Er werden in totaal 60 soorten bloeiende planten gevonden. Hierbij zijn soorten als Straatgras, Kruipertje, Fioringras, Vogelmuur, Madeliefje, Paardenbloem, Harig knopkruid en Witte- en Paarse dovenetel, soorten die in zachte winters vaak doorbloeien. Ook schermbloemen als Fluitenkruid en Gewone berenklauw werden bloeiend aangetroffen. Verrassend was de vondst van bloeiend Speenkruid in de Oost-Zomerlandse Buitenpolder. Deze soort is een echte lentebode en wordt normaal pas in februari/maart voor het eerst in bloei gezien.

Verder het vermelden waard zijn: Kleine brandnetel, Witte krodde en Grote ereprijs in Nieuwendijk, Echte kamille en Jacobskruiskruid bij Kuipersveer. Zachte ooievaarsbek en Speerdistel in Oud-Beijerland en Echt bitterkruid, Zandraket en Akkerereprijs in ‘s-Gravendeel.

Een leuk project dat zeker navolging verdient. Stichting FLORON is dan ook van plan deze activiteit jaarlijks te laten terugkeren.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren