Foto-expositie ‘s-Gravendeelse basisscholen in vroeger tijden

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

images-Gravendeel – De komende maanden is in de hal van Dienstencentrum ’t Weegje weer een foto-expositie te zien die is ingericht door de Historische Vereniging ‘s-Gravendeel. Naast o.a. serie tekeningen van de bekende kunstschilder Dirk Stooker, is een belangrijk deel van de expositie ingeruimd voor klassefoto’s van de plaatselijke basisscholen. Het betref soms foto’s van honderd jaar oud.

Elk jaar worden er in de hal van het Dienstencentrum diverse foto-tentoonstellingen ingericht door de plaatselijke Historische Vereniging. Ditmaal is er dus met name aandacht besteed aan de schooljeugd. De foto’s die nu in ’t Weegje te zien zijn brengen een periode van zo’n 90 jaar in beeld. Dit betekent feitelijk dat er foto’s te zien zijn gemaakt in 1915, maar ook enkele die dateren uit de jaren negentig. Zodoende is een afwisselend beeld ontstaan, waarbij goed de verschillen te zien zijn in kleding, maar ook dingen als het gebruikte ‘schrijfgerei’ geven een fraai tijdsbeeld. Op de vooroorlogse foto’s poseren leerlingen en klassen nog met een lei, waarop met krijt geschreven is dat deze foto gemaakt is; ’ter herinnering aan mijn schooltijd’. Ondertussen is de huidige schooljeugd vooral bezig met de computer en de iPad.

Ook de inrichting van de klaslokalen laat grote verschillen zien. Tot en met pakweg de jaren zestig hingen veel klaslokalen nog vol met de welbekende ‘schoolplaten’. Die waren vaak vervaardigd door de bekende illustrator Cornelis Jetses. (Groningen, 23 juni 1873 – Wassenaar, 9 juni 1955.) Jetses tekende in totaal meer dan twintig van deze fraaie ‘schoolplaten’. De foto-tentoonstelling laat zowel opnamen zien gemaakt in/bij de Openbare lagere school, als van de Christelijke lagere school.

Men kan de expositie overdag bezichtigen tijdens werkdagen en op de zaterdag.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren