Het ‘gewone’ dagelijkse leven van een kraai gevat in een boek

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

Kraaien-echtpaar 8-11-2014 A3‘s-Gravendeel – Sommige vogels kent bijna iedereen wel, ook mensen die niet zoveel interesse hebben in de natuur of die geen ‘vogelaar’ zijn. De huismus, merel, spreeuw, kokmeeuw, kool- en pimpelmeesjes én de zwarte kraai. Maar wat weten ‘we’ nu werkelijk van zulke bekende vogels? Voor een echt inzicht in hun leven moet je ze eigenlijk dagelijks volgen over een langere periode.

En dat is precies wat Arie Pieters, schrijver van het boek; ‘A life in black & white’ heeft gedaan. Een zwarte kraai én zijn partner dagelijks volgen, zeven maanden lang. Overigens gaan de dagelijkse bezoekjes aan het kraaienpaartje nog steeds door, maar het boek geeft weer wat ze in die periode van zeven maanden allemaal mee hebben gemaakt in hun leven. En dan komt er een bijzonder verrassend beeld naar voren. Dat kraaien slimme vogels zijn was al langer bekend, maar hoe slim ze nu werkelijk zijn, daar is pas sinds halverwege de jaren “90 serieus onderzoek naar gedaan. En dat gaat nog steeds door. Dankzij al dat wetenschappelijke onderzoek weten wij nu dat kraaien zich qua intelligentie kunnen meten met bijvoorbeeld de mensapen. Het dagelijks volgen van de beide ‘s-Gravendeelse kraaien leverde de schrijver, naast heel veel fraaie foto’s ook een schat aan gegevens op. Toen een tiental ‘facebook-vrienden’, die de foto’s voorbij hadden zien komen op facebook vroegen of er geen boekje kon komen over de kraaien en hun belevenissen hoefde daar ook niet lang over nagedacht te worden.

‘Exotisch’ voedsel

Kraaien-echtpaar 4-11-2014 D1Veel van wat de meeste mensen weten over kraaien is gebaseerd of volksverhalen, gevuld met bijgeloof, onjuiste informatie en vooroordelen. En helaas worden er met enige regelmaat nog steeds verhalen de wereld in geholpen, waarin kraaien b.v. worden aangewezen als hoofdschuldige voor de achteruitgang van de weidevogels in Nederland. In de praktijk blijkt echter dat kraaien, als echte alleseters en opportunisten in eerste instantie kijken naar het voedsel wat in ruime mate voorradig is. In een goed ‘muizenjaar’ openen ze dus ook de jacht op veldmuizen, ook tal van insectensoorten staan op het menu en de ‘hoofdpersoon’ van dit boek bleek een groot deel van zijn voedsel zelfs langs de oever van de Dordtse Kil te vinden. In de vorm van zoetwatermosselen, rivierkreeften en zelfs krabben. Stuk voor stuk bleek het dan te gaan om zgn. ‘exoten’, die ooit met ballastwater van schepen in de Nederlandse rivieren terecht zijn gekomen. Maar er staan nog veel meer verrassende ontdekkingen in ‘A life in black & white’. Kortom, het is ideaal ‘leesvoer’ voor wie echt wil weten hoe het er in het dagelijks leven van deze unieke, slimme vogels aan toe gaat.

Men kan het rechtstreeks bestellen bij uitgever: Mijnbestseller.nl (via de rubriek ‘natuur’ in de webshop), of kopen bij de Bruna in ‘s-Gravendeel. Men kan het bij de Bruna bestellen: 078-673 4200.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren