Feestelijke eindpresentatie ‘Energieke Scholen’-project in gemeentehuis Binnenmaas

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

Energieke Scholen afsluiting I, 15-4-2015 kleinMAASDAM / BINNENMAAS – Op een dag die in het teken staat van duurzaamheid trek je natuurlijk bijpassende kleding aan. Leerlingen van basisschool De Schelf hadden dat goed begrepen en verschenen op het gemeentehuis Binnenmaas in een groen t-shirt. Samen met nog 24 andere scholieren presenteerden zij op 15 april hun ideeën voor energiezuinige scholen met een gezond binnenklimaat aan schoolbestuurders, gemeenteraadsleden, ouders en overige genodigden. Met drie nieuwe scholen in het verschiet komen deze duurzame tips goed van pas.

Het was een belevenis voor de leerlingen van Het Pluspunt, De Molenwiek, De Schelf en Het Driespan om op de stoelen van de gemeenteraadsleden te mogen zitten en in een microfoon te praten. De Hoeksche Waardse basisscholen hebben deelgenomen aan het gastlesprogramma ‘Energieke Scholen’ van de Stichting Milieu Dichterbij. Ter afsluiting van het project toonden 6 groepjes leerlingen de resultaten van hun ‘schoolonderzoek’ aan de aanwezigen.

Dubbel glas

Zo kan basisschool Het Driespan het gasverbruik verminderen door de ramen, die nu nog uit enkel glas bestaan, te voorzien van dubbel glas. Dat verlaagt de CO2-uitstoot en uiteindelijk levert het de school ook nog geld op. Dat bleek uit het investeringsplan, dat de kiene leerlingen uit de Plusgroep hadden opgesteld. Ze bedachten ook nog de fraaie slogan ‘Als de scholen besparen redden we de aarde!’

Uitgebreide klassendienst

Drie leerlingen van De Molenwiek kwamen met het originele idee om de klassendienst uit te breiden en daardoor interessanter te maken. Dus naast het wegbrengen van het koffiekopje van de juf of meester adviseerde het drietal ook om te inspecteren of alle lichten en apparaten uit zijn en of er wel voldoende wordt geventileerd. De schooldirecteuren, leerkrachten, ouders en schoolbestuurders luisterden met genoegen naar de suggesties. “We zijn super trots op onze leerlingen uit de bovenbouw die op het gemeentehuis voor de gemeenteraad hun ideeën mochten voordragen!” meldt CBS De Molenwiek op haar Facebook-pagina.

Onder de indruk

Jan Verhage, die namens de Rabobank Het Haringvliet aanwezig was, zei onder de indruk te zijn van het niveau, de samenwerking en het zelfvertrouwen van de kinderen. “Nog niet iedereen is bezig met verantwoord duurzaam gedrag”, merkte Verhage, adviseur coöperatie en duurzaamheid, op. “Door dit soort lesprojecten, gericht op kinderen, groeit het besef in de samenleving dat het toch echt anders moet. We gebruiken nu veel te veel fossiele brandstoffen. Deze kinderen kunnen dat veranderen en zo een flinke steen bijdragen aan een klimaatbestendige toekomst.”

Drie nieuwe scholen

Ook raadslid bij de gemeente Binnenmaas Yvonne van der Velden-Steenwijk is enthousiast over het ‘Energieke Scholen’-project. Haar streven is om educatie op het gebied van duurzaamheid op alle fronten te stimuleren. Wethouder Gerard den Boer, die duurzaamheid in zijn portefeuille heeft, is blij met de tips en tops van de basisscholieren, want die kunnen direct worden toegepast. Er komen namelijk drie nieuwe scholen in de Hoeksche Waard.

Het lesprogramma ‘Energieke Scholen’ is een gastlesproject dat de Stichting Milieu Dichterbij (SMD) onder andere uitvoert op basisscholen in de Hoeksche Waard. Dankzij een financiële bijdrage uit de Maatschappelijke Fondsen van Rabobank Het Haringvliet kunnen scholen gratis deelnemen aan de gastlessen over energiebesparing in combinatie met een gezond binnenklimaat in de klaslokalen. De schoolbesturen van CSG De Waard en Acis ondersteunen het lesproject.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren