Herplant linden na kap bij Trambaan Maasdam / Strijen

261

Bomenkap Trambaan 9-10-2015 A2MAASDAM / STRIJEN – Voor de ‘reconstructie’ van de Trambaan en het er pal naast gelegen fietspad tussen Maasdam en Strijen werden ondermeer 16 linden en 2 essen gekapt. Als de werkzaamheden achter de rug zijn zal aan de andere kant van weg herplant plaats gaan vinden. Bij Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior kwamen de afgelopen weken verschillende vragen binnen over bomenkap langs de weg.

Meerdere mensen vroegen zich hardop af of de provincie toch alvast maar begonnen was met het weghalen van bomen langs provinciale wegen, ondanks alle protesten van de laatste maanden? Maar nadat ‘Fraxinus Excelsior’ navraag had gedaan bij o.a. de gemeente Binnenmaas bleek dat dit hier niet het geval was. Er is ook afgesproken dat er herplant gaat komen voor de bijna twintig, merendeels nog jonge, gekapte bomen. De herplant zal echter wel plaatsvinden aan de andere zijde van de weg en de bomen die terug worden geplaatst zijn straks allemaal linden. Gelet op de waarde voor de natuur en de hoge levensverwachting van linden is ook ‘Fraxinus Excelsior’ blij met deze oplossing.

Kap houtwal niet bekend gemaakt

Minder blij is ‘Fraxinus Excelsior’ met de kap van de houtwal langs de weg. In deze houtwal stonden merendeels struiken, maar er waren ook enkele bomen/boompjes bij die wat betreft stam-diameter eigenlijk geen struiken meer genoemd mogen worden. Inmiddels is gebleken dat de kap van de houtwal ook niet bekend en gemeld was bij de gemeente Binnenmaas. De gemeente zal hier nader onderzoek naar doen en wellicht komen er voor de houtwal, die over een lengte van zo’n vijftig meter gekapt is, ook meerdere bomen terug. ‘Fraxinus Excelsior’ zou het ook logisch vinden als er voor de houtwal minstens tien – twaalf bomen van een redelijk formaat in de plaats komen. Hiermee kan de ‘groene structuur’ in de buurt van de weg grotendeels worden hersteld.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.