Brandweer Zuid-Holland Zuid start pilot WaterWagen vanuit de brandweerkazerne Oud-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

12806225_973030936106712_3973746910922768240_nOUD-BEIJERLAND – Brandweer Zuid-Holland Zuid start pilot WaterWagen. Vanuit kazerne Oud-Beijerland met de HaakArmvoertuig (HA182) en SchuimBlusHaakarmbak (SBH-022)Maandag 14 maart starten de kazernes, *Hendrik-Ido-Ambacht(*start later met pilot), Oud-Beijerland en Schoonrewoerd met de pilot Water- en/of TankWagen.

Doel van het project: Het verzamelen van gevalideerde gegevens over het gebruik en de inzet van een WaterWagen binnen de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. In regel tot bluswatervoorzieningen met als doel na te gaan of een WaterWagen oplossingen kan bieden op vraagstukken die in de toekomst mogelijk gaan ontstaan. Hierbij moet u denken aan kosten besparing bij onderhoud ondergrondse brandkranen, welke kunnen vervallen na invoering WaterWagens. Daarbij loopt de watercapaciteit van brandkranen verder terug. Om te onderzoeken of een WaterWagen een omkeer kan geven aan blijvende watercapaciteit start de veiligheidsregio o.a. met de pilot.
Hoofdvraagstukken van de pilot:

Is de tankwagen een alternatief voor (primaire) bluswatervoorzieningen en zo ja op welke wijze en binnen welke kaders? En zijn er andere toepassingen mogelijk voor een Tank-/WaterWagen binnen onze VeiligheidsRegio en zoja welke?
Het project start 14 maart 2016 en zal in de regel lopen tot 1 september 2016. De WaterWagen zal (mee)rijden op brandincidenten, met uitzondering van automatische brandmeldingen en schoorsteenbranden. In de volgende dorpskernen zal de WaterWagen vanuit Oud-Beijerland rijden: Oud-Beijerland, Heinenoord, Mijnsheerenland, Westmaas, delen van Puttershoek, Nieuw-Beijerland, Numansdorp e.o, Goudswaard e.o en Zuid Beijerland. Mogelijk zal dorpskern Klaaswaal later toegevoegd worden. In verband met de lopende pilot TS4 zal daar geen assistentie worden verleend met de WaterWagen. Dit om de data met betrekking tot de pilot TS4 niet te beïnvloeden. Zodra de pilot TS4 is gestopt (medio Mei) zal de waterwagen mogelijk ook hierheen ondersteunen.
Het kan dus zo zijn dat er bij een desbetreffende (kleine)brandmelding in een dorpskern meerdere brandweerwagens ter plaatse komen. De chauffeurs en bijrijders van de WaterWagen uit de drie dienstploegen in Oud-Beijerland hebben hierover juiste en heldere afspraken gemaakt, welke vanuit de VeiligheidsRegio mede zijn aangedragen. Misschien zal dit in de praktijk anders uitpakken, daarom gaat deze pilot ook van start. Wij vragen u/jou begrip hiervoor. De brandweerkorpsen waaraan assistentie wordt verleend middels de WaterWagen zijn mede geinstrueerd.
Na een desbetreffende melding zal de bemanning van de WaterWagen een vragenlijst invullen over het verloop, het wel/niet inzetten en rede hiervan, en de bijkomende uitdagingen met betrekking tot de WaterWagen. Dit om aan het einde van de pilot voldoende data te hebben verzameld ter evaluatie.

*De SBH-022 beschikt over een watercapaciteit van 6000 liter. Daarnaast is ook 600 liter schuimvormendmiddel aanwezig.

Foto en tekst Brandweer Oud-Beijerland


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren