Groep 8 basisschool de Bouwsteen uit ‘s-Gravendeel leert aangepast sporten

0
428

P1010414

‘s-Gravendeel – Leerlingen van de groepen 8 van De Bouwsteen uit ‘s-Gravendeel deden vrijdag mee aan het scholierenproject van Platform Gehandicapten de Zes kernen van Binnenmaas i.s.m. Sportservice Zuid-Holland en bedoeld voor alle 8ste groepers van het dorp.

In sporthal De Schenkel vielen heel wat zweetdruppeltjes bij het rolstoelbasketbal of het zitvolleybal.In een zaal stond een groot ganzenbordspel klaar waarbij de kinderen via verschillende opdrachten konden ervaren wat het nou echt in de praktijk betekent dat je een beperking hebt. Hoe kun je bv. een potje dammen zonder armen, hoe is het om blind te zijn en door het dorp te wandelen met al z’n obstakels of hoe een boek te lezen als je alleen maar plat op bed kunt liggen?
P1010436De hele ochtend was er in het dorp ook een sliert van rolstoelers te zien: kinderen die aan den lijve ondervonden wat het is om per rolstoel door het dorp te manoeuvreren  met wegopbrekingen, hoge stoepen en op deze dag de gft containers aan de straat..
Het project werd besloten met een film waarin heel veel aangepaste sporten voorbij kwamen en een uitgebreide vragenronde waarbij kinderen geen blad voor de mond namen. Als je maar 1 been hebt, hoe is het dan met schoenen kopen? Hoe douche je als je  afhankelijk bent van een rolstoel?
Veel indruk op de kinderen maakte het verhaal van een van de begeleiders in een rolstoel. Hij vertelde dat hij in de kracht van z’n leven was, eind twintig toen hij voor een meniscus operatie naar het ziekenhuis moest. Eenmaal bijgekomen uit de narcose miste hij een been! Hij was verwisseld met een oudere patiënt waarbij een been moest worden geamputeerd. Een medische misser dus van jewelste. Aan het eind klonk een spontaan en welgemeend applaus van alle ruim 100 leerlingen.
Een leerzame dag die gelukkig een traditie is geworden in ‘s-Gravendeel!
Foto’s: W.Vergeer

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.