41e editie van de 24 – 12 uurs zeilrace bij Watersportvereniging Binnenmaas in Mijnsheerenland.

0
452

Start 24-12uurs race 2015 (foto Carlijn Donker)Mijnsheerenland – Op zaterdag 20 augustus om klokslag 14.00 uur gaat voor de 41ste maal de 24-12 Uurs zeilrace van start bij Watersportvereniging Binnenmaas in Mijnsheerenland. De 24-12 Uurs race is al jaren lang het hoogtepunt van het zeilseizoen voor de vele zeilers van WSV Binnenmaas en daarbuiten.

Zeilers in alle leeftijdscategorieën kunnen meedoen met deze unieke zeilwedstrijd, van jonge kinderen in de Optimist tot oudere zeilers in de Yngling, Centaur, Randmeer, de Lelievlet en nog vele andere boten. De start van de 24-12 Uurs race is elk jaar weer een spektakel om naar te kijken. Alle verschillende boten, op de jeugdboten en Lelievletten na starten tegelijk vlak voor het terras van de watersportvereniging zodat het publiek goed zicht heeft. Bovendien is er de mogelijkheid om met de Biwantoboot mee te varen om de start vanaf het water en daardoor van nog dichterbij te beleven. Deze boot zal rond 13.30 vanaf de steiger vertrekken en iedereen is welkom om op te stappen.

Na de start moeten de boten zo veel mogelijk rondes varen in, 24 of 12 uur. Na elke ronde moeten de boten kort aanleggen voor de vereniging om vervolgens over de steigers te rennen naar de stempelpost. Dit levert elk jaar weer spannende momenten op, het is namelijk niet vreemd dat dit gepaard gaat met het nodige duw en trekwerk en dit resulteert soms in een val van de steigers.

Bij de 24 Uurs race, ook wel de Gold Fleet genoemd wordt er, zoals de naam al doet vermoeden 24 uur non-stop rondjes gevaren over de Binnenmaas. Dus ook in de nacht! De boten varen dan met verlichting op de boot in het donker over de Binnenmaas, dit blijven spannende uurtjes omdat het zicht zeer beperkt is. Na elk rondje moeten de zeilers zich melden bij de stempelpost en kunnen zij van bemanning wisselen. De boot die de meeste rondes heeft gevaren in de 24 uur is de winnaar van de Herman van den Broek-Bokaal.Ook is er dit jaar, naast de bokaal voor de winnaar prijzengeld te winnen.

Voor de zeilers die niet in de nacht willen varen en de kinderen is er ook een 12 Uurs race de Sliver Fleet. Deze boten starten tegelijk met de Gold Fleet boten maar stoppen om 20.00 met zeilen. Zo kunnen zij genieten van het geweldige feest dat wordt gegeven bij het clubhuis. De Zilver Fleet zeilers zullen op zondag 21 augustus om 8.00 van start gaan.

De finish van de wedstrijd is op zondag 21 augustus om 14.00, ook dit is een hoogtepunt om naar te kijken omdat alle boten tot het laatste moment proberen door te zeilen om nog binnen de tijd het laatste rondje te zeilen. Tijdens de laatste uurtjes van de wedstrijd en tot de prijsuitreiking zal er op het terrein van de watersportvereniging live muziek worden gespeeld. Hier kunnen de zeilers en bezoekers samen proosten en napraten over de wedstrijd.

Alle zeilers met een boot zijn van harte welkom om deel te nemen aan de 24-12 Uurs race bij Watersportvereniging Binnenmaas. Ook de niet zeilers zijn van harte welkom op bij de vereniging om onder het genot van een hapje en drankje op de steigers te genieten van dit zeilspektakel.

Voor meer informatie kunt u kijken op de site van de vereniging www.wsvbinnenmaas.nl


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.