Alle molens in Binnenmaas te zien op Monumentendag

Redactie Hoeksch Nieuws
6 Min Read

logo-stichting-molens-binnemaasBINNENMAAS – Zaterdag 10 september is het Open Monumentendag. Alle acht molens in de gemeente Binnenmaas zijn dan voor het publiek geopend onder het motto ‘De Goede Hoop moet Draaien!’. De korenmolen De Goede Hoop, de enige molen in Binnenmaas die niet kan draaien, is onlangs genomineerd voor de BankGiro Loterij Molenprijs. Het behalen van die prijs (50.000 Euro) betekent dat nog dit jaar met de uitvoering van het herstelplan zal worden gestart.

De BankGiro Molenprijs is een landelijk publieksprijs. De genomineerde molen met de meeste stemmen is winnaar. Op alle molens in de gemeente Binnenmaas zal digitaal en/of op papier gestemd kunnen worden via de website: www.molenprijs.nl De molenaars en andere vrijwilligers vertellen daar alles over.

Allemaal zijn het machtige en prachtige monumenten uit een ver verleden in de dorpskernen en de polders, die een bezoek meer dan waard zijn: De Lelie in Puttershoek, de Poldersche molen in Maasdam, de Hoop in Maasdam, Windlust in Westmaas, het molencomplex in Goidschalxoord, de Oostmolen in Mijnsheerenland, ’t Vliegend Hert in ’s-Gravendeel en De Goede Hoop in Mijnsheerenland.

Op de Open Monumentendag staan tussen 10.00 en 16.00 uur de (leerling-)molenaars en andere vrijwilligers van de Stichting Molens Binnenmaas klaar om geïnteresseerde bezoekers te ontvangen, hun molens te laten zien en erover te vertellen. Bij voldoende wind zullen de molens, met uitzondering van de korenmolen De Goede Hoop in Mijnsheerenland, in bedrijf zijn.

In alle molens is er gelegenheid voor iedereen die een e-mailadres heeft, digitaal en/of via een stembiljet te stemmen op De Goede Hoop voor de BankGiro Loterij Molenprijs 2016. Voor de jeugdige bezoekers liggen er bij alle molens leuke en leerzame presentjes, die betrekking hebben op de molens, klaar om mee naar huis te nemen.

De korenmolen De Lelie in Puttershoek is een aanrader voor een bezoekje. Gelegen net buiten het dorp aan de Molendijk, naast de uitspanning ‘De Koffiemolen’, is de molen onderdeel van een plaatje uit lang vervlogen tijden.

De poldermolen de Poldersche molen in Maasdam (Sint Anthoniepolder) behoort tot de grootste poldermolens van Nederland. De molen zorgde er eeuwenlang voor dat de bewoners droge voeten hielden en bepaalde door de jaren heen het beeld van de polder. Dit imposante beeldbepalende monument, met de inpandige authentieke molenaarswoning, is een bezoek meer dan waard.

De korenmolen De Hoop in Maasdam is na restauratie in juni van dit jaar weer in gebruik genomen. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met deze karakteristieke molen.

Wie Westmaas binnenkomt kan de korenmolen Windlust niet missen. Hoog torent de molen boven de bebouwing uit. Vanaf de omloop van de molen heb je dan ook een schitterend uitzicht over Westmaas. In de molen krijg je een prima beeld van hoe het er in vroeger tijden uitzag en aan toe ging.

Het molencomplex in Goidschalxoord is een unieke combinatie van een traditionele monumentale korenmolen en een motorhuis als industrieel erfgoed. Het bezoeken en bezichtigen van de unieke combinatie van molen en motorhuis is een ‘must’ voor iedere liefhebber van traditionele windmolens en industrieel erfgoed. De molenaars demonstreren graag de werking ervan en vertellen het verhaal van de mensen die er leefden en werkten.

De Oostmolen, de enige wipmolen in de Hoeksche Waard aan de Provincialeweg in Mijnsheerenland, staat er fier bij. De molen kan draaien en malen. Als de weersomstandigheden het toelaten is hij vol in bedrijf. De authentieke molenaarswoning geeft een beeld van het leven en wonen aan het eind van de 19e eeuw. De Oostmolen, de oudste molen in de Hoeksche Waard, is ook een bezoekje meer dan waard. 

Van verre is hij al te zien: de korenmolen ’t Vliegend Hert in ’s Gravendeel. Dit is de grootste molen van de Hoeksche Waard en ook deze kan draaien. De oorspronkelijke silo’s en aandrijvingen die in de 2e helft van de 20e eeuw zijn aangebracht, zijn nog in volle glorie aanwezig. De traditionele windmolen in combinatie met de later aangebrachte industriële uitbreidingen geven een uniek beeld van de inventiviteit van de kleinere maalderijen in Nederland in hun nadagen. 

De Goede Hoop in Mijnsheerenland. Bij molens denk je aan draaiende wieken, bedrijvige molenaars en bezoekers die af en aan lopen. Niets van dit alles zie je bij De Goede Hoop. De molen staat al jaren stil omdat hij – verstikt door bomen die tot in de wieken groeiden – niet meer kon draaien. Toch is het de moeite waard de molen nu te bezoeken. Dankzij de medewerking van een aantal betrokken partijen heeft de molen lucht en ruimte gekregen. Er is weer genoeg aan- en afvoer van wind om de molen te kunnen laten draaien.

Om echt weer te kunnen draaien moet deze korenmolen alleen nog gerestaureerd worden. De jarenlange stilstand heeft zijn conditie aangetast. Er is nu een prima herstelplan. Dat kost geld. Er ontbreekt nog een bedrag om het herstelwerk uit te voeren. De nominatie voor de BankGiro Loterij Molenprijs 2016 biedt de mogelijkheid om (via een stemming op www.molenprijs.nl) het nog ontbrekende bedrag binnen te halen De molenaars en vrijwilligers vertellen er graag alles over.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.
Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.