Column: Kunst

0
214

Boeken en nog es boeken en veel Kunst gisteren op de “kunst- en boekenmarkt”in het centrum van Oud-Beyerland.

Onlangs ben ik benaderd door Dok C, platform voor Kunst en Cultuur HoekscheWaard, met de vraag of ik voor hen zo nu en dan wat wil schrijven. Mijn bloed ging sneller stromen, dat wilde ik wel!.

Maar wat is Kunst vroeg ik mij af, hoe ziet dat er voor mij uit? Wat kan ik daar over op papier zetten. Dus ging ik vanmiddag met pen en papier op stap om me te wagen aan een rondje “Kunst- en boekenmarkt, waar  buiten de velen boeken veel Kunst te bewonderen viel.

Van keramieke schoonheid, sieraden en tassen gemaakt van binnenbanden, schilderijen van allerlei aard, tot prachtige beelden, glaswerk, kleding, ansichtkaarten, passe-partouts en muziek. Allemaal even “Kunstig”!.

Kunst is voor mij gevoel, een diepzinnige zintuiglijke beleving.

Het kan met je spelen. Een spel in de stroom van emotionele verbinding.

Hoe is het gemaakt, door wie, met welk materiaal, waar komt het vandaan, waar staat, ligt of hangt het, hoe is de lichtinval, en vreemd maar waar, hoe voel ik mij erbij. Het zijn allemaal factoren die mee kunnen spelen in de kijk op Kunst.

Een Kunstobject zal anders voor mij zijn met een “vuile bril” dan wanneer ik deze zie met een heldere blik, door een bril van vrolijkheid en optimisme! Dan schijnt als het ware het Kunstobject op mij, waardoor mij licht weer terugkaats en zal stralen.

Veel heeft dus invloed op Kunst. 

Is schrijven ook niet een beetje Kunst?. Boetseren, beetje eraf, beetje erbij, kleur of geen kleur, dik of dun, elke keer weer een andere vorm. Van te voren weet ik nooit wat er zal ontstaan, wat komt er op papier en hoe het eruit gaat zien. En zeker mijn gevoel speelt hierin mee! Een verrassing wat er tevoorschijn komt!

De Kunst om Kunst te zien is dus al een Kunst op zich!

In ieder mens schuilt mijn inziens een kunstenaar, de Kunst is om deze te ontdekken!

Wat een mooie middag in de Hoeksche Waard ! 

Een Kunstig stukje leerzaamheid!

Anita van Bruggen

Fotografie Ingeborg van Bruggen

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.