Column: Vacatureteksten met een baard

0
225

Ben je een tech savvy Jedi Rockstar of een Customer Happiness Engineer?

Columniste Japke-d. Bouma schrijft voor NRC al een tijdje een column over ‘jeukwoorden op kantoor’. Vermakelijk om te lezen. Maar toch ook een beetje verontrustend. Want er zitten woorden tussen die ik zelf ook wel eens gebruik. Moet ik me nu zorgen gaan maken?

We geven er dan misschien dierennamen aan: papegaaien of na-apen maar het is toch gewoon iets menselijks. In het recruitment- en HR vakgebied gebeurt het ook veel. Zeker vacatureteksten staan al jaren vol met jeukwoorden.

Zo zoekt schijnbaar iedereen nog steeds ‘enthousiaste en gepassioneerde’ medewerkers. Daar moet je als bedrijf toch niet aan denken? Zo’n horde opgepepte en opgewonden werknemers de hele dag om je heen? Daar word je toch doodmoe van?

En ook de enge woorden ‘geen 9-tot-5 mentaliteit’ blijven regelmatig terugkomen. Dat is toch ook niks? Al die medewerkers die de hele dag maar op dat kantoor rondhangen? Alleen maar omdat ze die mentaliteit hebben? En niet om 5 uur naar huis willen?

Maar het kan nog gekker. De laatste tijd duiken er, zeker in de technologie sector, steeds vaker van die hippe vacatureteksten op. Excuses trouwens voor het gebruik van dat woord: hip, maar ik kan er niks anders van maken.

Enkele voorbeelden:

Affiniteit met techniek is niet genoeg, nee je als medewerker vooral: ‘tech savvy’ zijn. Ook is het schijnbaar niet voldoende om als ontwikkelaar het hele ontwikkelproces te beheersen. Nee, je moet een ‘full stack’ developer zijn. Liefst eentje met een hippe baard die houdt van bonenkoffie. Want alle developers drinken natuurlijk koffie. En bij dit vooruitstrevende bedrijf hebben we zelfs koffie die gemaakt wordt van echte bonen…

En ergens specialist in zijn (over dit woord bestaat trouwens ook nogal wat discussie) is ook niet meer van deze tijd. Nee; je bent een ‘guru’.

En wat schijnbaar nóg beter is dan een specialist of een ‘guru’ (ja! dat kan) dat is een ‘ninja’. Dus je bent geen ‘SQL guru’. Nee; je bent een ‘SQL Ninja’!

De werkvloer wordt schijnbaar een soort buitenaards koffiehuis; hordes bebaarde tech savvy guru’s drinken (bonen-) koffie met groepen full stack ninja’s.

Ook met functietitels is het raak. Zet er het woord: ‘Jedi’ of ‘Rockstar’ voor en de functie wordt automatisch leuker. Over leuker gesproken; is het niet opvallend dat we de laatste tijd overspoeld worden met ‘Customer Happiness Engineers’?

Hoe lang zal het duren voordat al deze hippe termen ook een baard hebben?

Raymond te Veldhuis – www.hoekscherecruiter.nl


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.