Boek ‘Dorpsgenoten van vroeger’ weer verkrijgbaar

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Anderhalf jaar geleden, tijdens de ‘corona jaren’ verscheen ‘Dorpsgenoten van vroeger’. In dit fotoboek kregen bijna 150 afbeeldingen een plaatsje en in ruime meerderheid zijn dit historische kiekjes. Niet vreemd uiteraard voor een boekje met een dergelijke titel. Inmiddels is het boek weer verkrijgbaar.

Het boek van de hand van samensteller Arie Pieters is overigens geen ‘algemeen’ historisch fotoboek geworden. Het draait in dit boek namelijk alleen om de mensen. En hoe kunnen hedendaagse digitale technieken helpen om die mensen die staan afgebeeld op (soms) hele oude foto’s zo goed en herkenbaar mogelijk in beeld brengen. Wie kunnen we herkennen als we gaan inzoomen op oude foto’s waarop groepen mensen staan afgebeeld? Maar soms lukt het ook om één of twee personen beter in beeld te krijgen. In dit boek zijn foto’s samengebracht uit verschillende perioden: Van 1900 tot en met 1980. Soms zullen mensen meteen iemand herkennen en mogelijk is er even hulp van een loep bij nodig. Maar juist dat speuren maakt het extra interessant. De meerderheid van de oude foto’s in het boek is vervaardigd tussen 1900 en 1960, maar er komen ook opnamen uit de jaren zestig en zeventig voorbij.

‘s-Gravendeel en de aangrenzende buurtschappen

De focus ligt in dit boek op ‘s-Gravendeel, maar daarnaast zijn er ook enkele tientallen foto’s in opgenomen die gemaakt zijn in Schenkeldijk en Mookhoek. In ruime meerderheid gaat het dan om ‘gewone’ mensen: Landwerkers, mensen die van de veerpont kwamen na een dag werken, kleine zelfstandigen met paard en wagen of zelfs hondenkar, vrachtwagenchauffeurs, schoolkinderen etc. Het is dus zeker geen boek geworden waarin vooral ‘notabelen’ een hoofdrol vertolken. De lezer zal trouwens ontdekken dat sommige oude foto’s van soms honderd jaar geleden nog verrassend scherp zijn en dat het met wat moeite mogelijk is om ook op die foto’s b.v. grootouders of overgrootouders te ontdekken. Het boek omvat 154 pagina’s en is uitgeven via self-publishing-platform Mijnbestseller.nl Het is altijd online te bestellen via www.Mijnbestseller.nl Prijs €15,50. Bestellen is ook mogelijk via regionale boekwinkels.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.








Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren