De Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen: de eerste multinational van Nederland

0
1548

ambachtsheerlijkheid cromstrijenCROMSTRIJEN – De Stichting Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen en de gemeente Cromstrijen organiseren op 13 november 2014 een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis van Cromstrijen. Tijdens deze avond onthult Somsen de tentoonstelling over de geschiedenis van de Ambachtsheerlijkheid. Historicus Arjan Nobel, die een boek schreef over het bestuur in Cromstrijen, houdt een lezing over het unieke karakter van de Ambachtsheerlijkheid onder de titel: ‘De Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen: de eerste multinational van Nederland’.

Deze expositie geeft, aan de hand van prachtig beeldmateriaal, een overzicht over de rijke geschiedenis van de Ambachtsheerlijkheid vanaf 1492 tot heden. Erik Somsen, directeur landelijk vastgoed bij a.s.r. verzekeringen en tevens secretaris van de Stichting Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen, staat stil bij de afronding van een bijzonder project: de digitalisering en conservering van het archief en de eeuwenoude kaarten van de Ambachtsheerlijkheid. Het Regionaal Archief Dordrecht beheert de collectie. Deze is deels digitaal te raadplegen is via www.regionaalarchiefdordrecht.nl.

Programma

  • 19:30 uur-20:00 uur Inloop met koffie
  • 20:00 uur-20.05 uur Opening, door burgemeester Jan Luteijn
  • 20.05 uur-20.45 uur De Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen: de eerste multinational van
    Nederland, door Arjan Nobel
  • 20.45 uur-21.00 uur De digitalisering van het archief van Cromstrijen, door Erik Somsen
  • 21.00 uur Onthulling tentoonstelling en borrel

Deze speciale bijeenkomst is vrij toegankelijk. Wel vragen wij u zich aan te melden via: [email protected] Meer informatie vindt u op www.stichtingambachtsheerlijkheidcromstrijen.nl.

Stichting Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen
Stichting Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen heeft als doel het in standhouden van het culturele en maatschappelijke erfgoed dat is verbonden met de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen.
De Stichting is opgericht in 2007 door a.s.r. de Nederlandse verzekeringsmaatschappij voor alle verzekeringen en is eigenaar van een archief en unieke kaartencollectie.
De Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen, ontstaan in 1492 is een van de oudste instellingen in ons land en heeft een belangrijke rol gehad in de inpoldering en ontwikkeling van grote delen van de Hoeksche Waard. Na de Tweede Wereldoorlog was de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen een van de grootste en modernste landbouwbedrijven in Nederland. In 1987 kwamen de gronden in handen van verzekeraar AMEV, een voorloper van het huidige a.s.r. In 2006 werd het grootste deel van de gronden verkocht en het eigen landbouwbedrijf beëindigd. De Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen bleef in afgeslankte vorm bestaan en is onder meer eigenaar van landbouwgronden en de golfbaan Cromstrijen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.